Силата на въображението е в теб

Четенето  на книги създава трайни образи  в съзнанието на човек, които  в определени моменти изплуват  на повърхността – актуализират  се. Невероятното е, че този своего рода възпитателен процес, протича съвсем естестве

2010-02-23 11:51:38
Силата на въображението е в теб
Четенето  на книги създава трайни образи  в съзнанието на човек, които  в определени моменти изплуват  на повърхността – актуализират  се. Невероятното е, че този своего рода възпитателен процес, протича съвсем естествено, под формата на забавление и разтоварване. Всеки човек е уникален и избира сам жанра и конкретната книга. Но при всички случай става дума за проследяване на една история и навлизане в нейната драматичност. По този начин на читателя се представят разнообразни принципи, ценности, етични норми, персонажи, ситуации, постъпки и конфликти. Последните са най - важният белег на драмата. Тя може да се определи като литературен род, който интерпретира живота, като актуализира конфлкти. С други думи драматизъм винаги е налице при сблъсък на ценности, принципи, интереси и действия. В книгите за Хари Потър например, се противопоставят принципите и възможностите на едно момче с тези на злите магьосници с нечисти намерения. Така у читетеля се събуждат до болка познатите митове за героя и също толокова известните митични ситуации за борбата между доброто и злото. Всяка книга предстявя тези митове и митични ситуации по подходящ, интригуващ и забавен начин и така ни въвлича в историята, в драмата. Затова четенето на книги е много поучително. То ни позволява да погледнем по сппецифичен начин на даден проблем и ни провокира да разсъждаваме над него. Най – ценното е когато направим свой собствен извод, който да ни напъдства в ситуации, в които ние участваме.

Посланието на всяка книга  се предава чрез темата, ситуацията  и героя, с неговите цели, действия  и желания. В желанията на  героя се крият и неговите  ценности и принципи. В една  книга подобни категории могат много по – пълно да бъдат описани. Харектрът и чувствата на героя често са обект на анализ и критика от самия автор. Така читетелят много по-естествено достига до първопричините за описано в книгата поведениие. Посредством личния си опит читателят стига до съответни изводи и прави своята оценка. Същото се отнася и за ситуацията. В книга ситуацията може да бъде предадена изключително ефектно. На филм тя се вижда директно и не маже да бъде коментирана веднага. На екрана трябва да си служим с осветление, музика, ракурси, динамика в кадъра, за да създадем ефектна ситуация. В книга, ако авторът е майстор, тя ще въздейства на читетеля само посредством словото. А ваобръжението ще я превърне в уникалнно и лично преживяване. Никой сценарист не може да надмине въображението на конкретния читател.

Главният герой и ситуацията, в която е изпаднал са основните  елементи в посланието на книгата. В повечето случаи ситуацията се изразява в специфичен проблем и създава разнообразни възможности за проява качествата на героя. В книгата „Шифърът на Леонардо” , главният герой Робърт Лангдън ни демонстрира своите завидни знаниия в областта на символиката и древната история. С тяхна помощ той успява да разреши заплетения казус /ситуацията/ около посланието закодирано в произведения на Леонардо Да Винчи, да разкрие мистерията на едно убийство и да достигне до много любопитни факти. Така в съзнаниието на читателите се аргументира силата на начетеността, на знанията. Друга любопитна книга е „Пътеводител на галактическя стопаджия”. Ситуациите описани в нея са изключително абсурдни. Много е странно да погледнеш на житейскките проблеми, през призматаа на цялата вселена. Същата е представена като безкрайно пространство, в което по интересен начин са вплетени чисто земни казуси. Съчеатанието между ограниченията в нашето мислене и необятността на вселената, с процеесите протичащи в нея, е доста интригуващо. Така читателят  поглежда на света от много особен ъгъл, през вселенската призма, и достига до много истини.

Ако трябва да опишем схематично драмата в една книга естествено ще се ориентираме с помощта на горепосочените елементи. Първо разбира се възниква пролемната ситуация. В нея са включени всички елементи в сюжета, които създават напрежението и особен акцент се поставя на самата беда. Появата и характерът на бедата са в основата на драмата. Основен елемент тук е злодеят/ злодеите/. Той представлява жестоко, коварно, проклето и садистично същество, което непрекъснато извършва злини /причини за бедата/ - убива, краде, измъчва. При така описаните обстоятелства на сцената излиза героят /героите/ и, в някои случаи, вълшебното му средство. Героят често е енергична, силна и творческа личност, надарена с изключителни морални, интелектуални и физически качества. Той страда заради онеправданите, бори се със злодея /злодеите/ и се справя отлично в критичните ситуации. Според повечето митове героят превъзхожда останалите персонажи – метафора за надделяването на доброто над злото. В някои случаи той трябва да получи вълшебното средство, за да се справи с проблема. Следва описанието на конкретните действия на героя. Според много хора това е най – интересната и вълнуваща част от книгата. Разбираа се , не е задължително героят да е винаги най - страхотния. В хумористичните книги той често е непохватен, емоционално нестабилен, не особено умен. Понякога героят е обикновен човек попаднал в необикновена стуация, която провокира в него скрити качества. Подобен сюжет е зареден с изключителен драматизъм. Във конкретни и крайни обстоятелства лирическият герой проявява истинската си същност. Това ражда и затвърждава определено отношение към него и обогатява неговия образ. Но при всички случаи качествата му са на преден план в историята и и оказват влияние. В заключението най – често, героят е представен като победител / физически и/или морален /. Тук е мястото, в което той се възвеличава и се правят полезните изводи. Тази част има поучителен характер. Акцентът в нея са последствията. Те придават завършен вид на посланието на книгата.

Разкажете за вашия любим литературен герой и за предизвикателствата, пред които се е изправил. Ако някой персонаж от книга и ситуацията, в която се е проявил са ви впечатлили, споделете ги с нас. Да видим кой е най – готиният! Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия